Onze eigen geschiedenis

'Schrijft geschiedenis' bestaat uit Sonja Pauw en Linda Ligtvoet. Wij hebben samen ook al een hele geschiedenis. Jaren geleden ontmoetten wij elkaar in de brugklas. Daar begonnen we samen te schrijven en dat doen we nu nog steeds.

Sonja studeerde Boekhandel en Uitgeverij en werkt als schrijver en redacteur. Linda is afgestudeerd historica en heeft naast werk als schrijver ook jarenlang als docent geschiedenis op het voortgezet onderwijs gewerkt.

Linda Ligtvoet

Linda Ligtvoet

 

Ik kan me nog precies het moment herinneren waarop ik gegrepen werd door de geschiedenis. Ik was jarig. Ik werd 4 jaar en kreeg 'Suske en Wiske en de Malle Mergpijp' voor mijn verjaardag. Dat was mijn eerste kennismaking met het verleden (en wat voor een verleden: dino's!) én het idee dat je dat verleden kunt bezoeken en beleven.

Ondanks het feit dat ik al vrij snel begreep dat je niet echt in de tijd kan reizen, is mijn fascinatie voor het verleden in de loop der jaren alleen maar toegenomen.

Ik ging geschiedenis studeren en lesgeven op het voortgezet onderwijs. Ik leerde de waarde kennen van goede verhalen in de geschiedenis. Een goed verhaal neemt de lezer of luisteraar mee naar het verleden. Het verschaft inzichten en kan mensen ontroeren.

In mijn werk bij 'Schrijft geschiedenis' streef ik ernaar om onze klanten die ervaring te bieden: een verhaal waarin je jezelf herkent, een verhaal over ontwikkeling en identiteit, over verandering en continuïteit. Een verhaal over tegenslagen en successen. Een verhaal om trots op te zijn!

Sonja Pauw

Sonja Pauw

 

Ik ben altijd gefascineerd geweest door verhalen uit het verleden, met name toen ik als tienjarige 'Het dagboek van Anne Frank' las. Ik vind het bijzonder hoe je je in iemands verhaal kan verplaatsen die in een heel andere tijd leefde.

Na mijn studie 'Boekhandel en Uitgeverij' heb ik jarenlang in dé theaterboekwinkel gewerkt.

In 2011 ben ik begonnen als freelance tekstschrijver en redacteur. Ik zat o.a. in de redactie van de Theaterencyclopedie.nl van het toenmalige Theater Instituut Nederland. Hier kon ik al mijn interesses combineren: schrijven, theater en het zoeken naar verhalen uit het verleden. Ik vond het heerlijk om in de archieven en de bibliotheek van het Theater Instituut op zoek te gaan naar informatie om die via de theaterencyclopedie met de wereld te delen.

Ik vind het belangrijk – en dat neem ik mee in mijn werk voor 'Schrijft geschiedenis' – dat wij blijven terugkijken naar het verleden voor inspirerende verhalen, die we kunnen gebruiken om onze toekomst mee vorm te geven.